Ruben Verheyden loopt naar knaltijd op 44ste KBC Nacht, Cynthia Bolingo bevestigt topvorm

Foto: Golazo
Foto: Golazo

De 44ste editie van de KBC Nacht kon naar vaste gewoonte rekenen op heel wat Belgische blikvangers. Verschillenden onder hen hadden deze atletiekavond in Heusden-Zolder zelfs met stip aangeduid in de agenda. Zo ook Ruben Verheyden. De 1500m-specialist stelde allerminst teleur door zijn snelste tijd ooit op deze afstand neer te zetten. Hij verzekerde zich meteen ook van het WK atletiek. Op de 400m etaleerde Cynthia Bolingo haar uitstekende vorm door wederom onder de 51 seconden te lopen.

Het stadion De Veen kreeg tijdens de KBC Nacht af te rekenen met een stevige wind. Net voor de 1500m leek de rust bovenin gelukkig weergekeerd en kregen de atleten van de 1500m ideale omstandigheden voorgeschoteld. Daarin voelden Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen zich duidelijk in hun sas. Gesteund door het publiek trok het Belgisch duo samen met nog twee buitenlandse concurrenten de laatste ronde in. De Amerikaan Teare Cooper stond een Belgische overwinning nog net in de weg, maar Verheyden zette met 3’33”77 wel een absolute toptijd neer. De Europese beloftenkampioen van 2021 verzekerde zich zo van het WK atletiek in Boedapest en rukt op naar de tweede plaats op de Belgische ranglijst. Zijn prestatie werd aan het einde van de avond bekroond met de Trofee Paul Eerdekens voor beste Belgische prestatie van de meeting.

In het spoor van Verheyden liep ook Vermeulen sneller dan ooit. Met 3’34”16, de vierde tijd ooit gelopen door een Belg, is hij eveneens zeker van deelname aan het WK. Bij de vrouwen kon Elise Vanderelst haar beste vorm van het seizoen niet bovenhalen. Ze eindigde als zevende in 4’07”26. Op de 800m kreeg Tibo De Smet geen gedroomd wedstrijdverloop voorgeschoteld. Hij knokte zich alsnog naar een derde plaats in 1’45”89, exact een seconde boven het PR dat hij vorig jaar in Heusden neerzette. Bij de dames kon er geen Belgische atlete voorin meespelen, al was dat niet verwonderlijk gezien de snelle eindtijd die Tsige Duguma neerzette. De Ethiopische bleef met 1’59”40 ruim onder de magische barrière van twee minuten. De 5.000m was eveneens sterk bezet met enkel en alleen maar buitenlandse kleppers. De Keniaan Kemboi Cornelius won uiteindelijk een beklijvend duel met de Ier Brian Fay in 13’00”68.

Niet alleen de afstandsnummers zorgden voor spektakel. De Belgian Cheetahs deden de goed gevulde tribunes eveneens daveren. Cynthia Bolingo, Helena Ponette en Naomi Van den Broeck gaven de internationale concurrentie het nakijken en vochten een knap onderling duel uit op de 400m. Daarin trok vrouw in vorm, Bolingo aan het langste eind. Met 50”89 dook ze voor de derde keer dit seizoen onder de 51”00. Ponette zal ook positieve herinneringen koesteren aan haar optreden. Met 51”17 pitste zij een tiende af van haar persoonlijk record. Hanne Claes liet haar vertrouwde horden schieten en koos eveneens voor de baanronde zonder hekjes, met een vijfde plaats als uitkomst. Daardoor had de Nederlandse Cathelijn Peeters vrij spel op de 400m horden. Zij klokte 55”21. Op de vlakke 400m bij de mannen was Alexander Doom de baas. Hij lijkt weer helemaal hersteld van een blessure en bleef met 45”39 slechts een fractie boven zijn besttijd. Met een verrassend sterke Florent Mabille en herboren Robin Vanderbemden bleven maar liefst drie landgenoten onder de 46 seconden.

Op het kortste sprintnummer moest publiekslieveling Rani Rosius helaas verstek geven door blessureleed. De lokale atlete was wel aanwezig en zag hoe Elise Mehuys, haar collega bij de Belgian Rockets, naar de vierde plaats liep in een nieuw PR van 11”48. De beste van het veld was de Luxemburgse Patrizia Vanderweken. Zij zette een tijd van 11”16 neer. Kobe Vleminckx, de snelste Belg in 23 jaar, kon voor eigen publiek niet stunten. Hij bleef met 10”36 twee tienden achter Cejhae Greene.

Op de hoge horden zagen we drie Belgen terug die de laatste maanden geplaagd werden door blessures: Michael Obasuyi, Noor Vidts en Anne Zagré. Die laatste twee kregen hulp van een iets te stevige rugwind, maar met 13”01 voor Zagré en 13”35 voor Vidts zette het duo veelbelovende chrono’s neer. De winst hier ging naar Hannah Jones met 12”80. Obasuyi zette op de 110m horden veruit zijn snelste tijd van dit seizoen neer. Hij sprintte naar 13”72. De Zweed Max Hrelja trok net als eerder deze week in Luik het laken naar zich toe met 13”51.

Niet alleen op de piste werd er gestreden. Met het speerwerpen voor de mannen en het polsstokspringen voor de vrouwen waren er twee kampnummers om naar uit te kijken. Nationaal recordhouder Timothy Herman begon uitstekend aan zijn wedstrijd met een worp van 79m81. Daarmee kon hij even proeven van de leiding, maar die moest hij uiteindelijk weer afstaan. Onze landgenoot kon zich niet meer verbeteren en eindigde als derde, op net geen vier meter van de latere winnaar Ihab Abdelrhaman uit Egypte. In het polsstokspringen kwam de winnares helemaal uit Nieuw-Zeeland. Eliza McCartney, de nummer drie van de Olympische Spelen in Rio, greep de winst met 4m63.

Deel dit bericht