Jonge leeuwen Tibo De Smet en Ruben Verheyden floreren op zonovergoten KBC Nacht

KBCTIBO
De 43ste editie van de KBC Nacht heeft niet teleurgesteld. Tijdens een zonovergoten atletiekavond in Heusden-Zolder schoot Tibo De Smet langs Belgische zijde de hoofdvogel af. De Smet dook op de 800m onder 1'45 en is pas de vijfde Belg die dat klaarspeelt. Ruben Verheyden dook dan weer in een aantrekkelijke 1500m onder de EK-limiet. Ook Rani Rosius en Noor Vidts lieten zich opmerken met knappe prestaties.

De weergoden waren de 43ste editie van de KBC Nacht alvast gunstig gezind. De atleten werden in het Atletiekstadion De Veen getrakteerd op een aangenaam zonnetje, iets wat ook het publiek kon smaken. Kobe Vleminckx zette meteen de toon bij de start van het hoofdprogramma. De Belgische kampioen op de 100m snelde naar 10″26, amper één honderdste boven zijn PR dat hij vorig weekend neerzette. Rani Rosius kon niet onderdoen voor haar mannelijke collega. Met een knappe 11″39 moest de Limburgse de zege wel aan Jamile Samuel laten. De Nederlandse bleef de atlete van AVT drie honderdsten voor.

Vervolgens was het uitkijken naar het weergaloze deelnemersveld op de 800m, inclusief twee landgenoten. De Algerijnse tempomaker Khaled Benmahdi trok de negen gladiatoren op één lint. Peter Bol profiteerde van het perfecte haaswerk en snelde naar 1’44″26. In het spoor van de Australiër liep Tibo De Smet naar 1’44″89, een zoveelste verbetering van zijn PR in 2022, maar vooral een eerste duik onder 1’45. De Smet is pas de vijfde Belg die dat kunstje klaart en zijn toptijd werd na afloop van de meeting terecht beloond met de Trofee Paul Eerdekens voor de beste Belgische prestatie van de meeting.

Elise Vanderelst zag De Smet stunten en besloot zelf ook stevig het gaspedaal in te duwen bij de vrouwen op de dubbele baanronde. Vanderelst profiteerde van het snelle tempo voorin. De zege ging naar de Keniaanse Vivian Chebet in 2’00″69, maar Vanderelst deed met 2’01″68 en een bijhorende vijfde stek het nodige vertrouwen op met het oog op het WK in Eugene, waar ze de 1500m betwist. Voor Vanderelst is die chrono een PR met bijna een seconde. Eervolle vermelding ook voor Rani Baillievier die voor het eerst onder 2’03 bleef met 2’02″91.

Noor Vidts nam in 2022 nog niet deel aan een wedstrijd op 100m horden. Daar kwam in Heusden-Zolder verandering in. Vidts kwam meteen goed voor de dag. De wereldkampioene op de vijfkamp klokte af na 13″33, al moest ze de zege logischerwijs aan de Luxemburgse specialiste Victoria Rausch laten. De 1500m bij de mannen werd een strijd om duimen en vingers af te likken. Voorin stond er geen maat op de Keniaan Reynold Kipkorir, maar interessanter was de onderlinge strijd tussen de Belgen. Lange tijd leek Jochem Vermeulen op weg naar de beste Belgische prestatie, tot Europese beloftekampioen in zijn gekende stijl naar de tweede plaats stoomde in een stevig PR van 3’35″19, goed voor de vijfde plaats op de Belgische ranglijst aller tijden én natuurlijk ook dat felbegeerde EK-ticket. Met Stijn Baeten, Tarik Moukrim en Jochem Vermeulen doken in totaal maar liefst vier landgenoten onder 3’38.

Paulien Couckuyt stelde speciaal haar afreis naar de Verenigde Staten uit om de KBC Nacht voor haar rekening te nemen. De Belgische recordhoudster op de 400m horden had haar zinnen gezet op een snelle chrono en dat deed haar kanonstart vermoeden. Zonder echte tegenstand klokte Couckuyt af na 55″45. Op het WK in Eugene wil de voormalige Europese beloftekampioene opnieuw richting 54 seconden.

In de afsluitende 5.000m mikten Michael Somers en Ismael Debjani op de EK-limiet, maar al na twee kilometer werd duidelijk dat onze landgenoten het niet gemakkelijk zouden krijgen. Voorin ontstond een Keniaans koptrio. Voormalig wereldkampioen bij de junioren Edward Zakayo liet zijn snelle benen spreken in de laatste hectometers. Zakayo klokte af na 13’06″29. Somers dook net onder 13’30, Debjani bleef boven die grens.

Deel dit bericht