Bolingo mikt op nieuw record, Debjani debuteert op 5000m, Rosius loopt thuiswedstrijd op KBC Nacht

rsblnacht
Zondag vindt in Heusden-Zolder de 41ste editie van de KBC Nacht plaats. Cynthia Bolingo gaat in stadion De Veen op jacht naar een nieuw Belgisch record op de 300 meter, terwijl Ismael Debjani voor zijn grote debuut staat op de 5000 meter. Op de 100 meter is het uitkijken naar het Limburgse sprinttalent Rani Rosius, die een thuiswedstrijd loopt.

Cynthia Bolingo, met een tijd van 37.18 sinds afgelopen zaterdag kersvers Belgisch recordhoudster op de 300 meter, wil zondag op de KBC Nacht nog sneller lopen. “De piste in Heusden-Zolder is supersnel”, weet Bolingo. “Ik ben momenteel in een uitstekende conditie, met dank aan coach Carole Bam. Ik voel dat ik mijn grens op de 300 meter nog niet heb bereikt. Ik kijk ernaar uit om zondag samen met mijn collega-Cheetahs een knalprestatie neer te zetten.” Buitenlandse tegenstand is te verwachten van de Nederlandse Hovenkamp en de Française Brossier.

Ismael Debjani, de Belgische recordhouder op de 1500 meter, maakt zondag zijn debuut op de 5000 meter. Deze race wordt elk jaar ter nagedachtenis van de betreurde Tom Compernolle georganiseerd. Tom liep in 2004 in de stromende regen naar een fameuze tijd van 13:14.75, een memorabele prestatie. Eveneens van de partij en van een hoog Belgisch kaliber is Robin Hendrix. Hij is in goede doen, want liet vorig weekend nog een sterke 7:54.69 noteren op de 3000 meter. De tegenstand komt uit Noorse hoek met Per Svela en uit Duitsland met nationaal kampioen Muhammed Mohammed.

Voor Rani Rosius belooft het zondag een speciale KBC Nacht te worden. De 20-jarige Genkse is lid van AVT, de organiserende club, en loopt dus een thuiswedstrijd in stadion De Veen. Vorige maand snelde Rosius op het Belgisch kampioenschap naar goud op de 100 meter in een verbluffend sterke 11.39. Daarmee werd ze de tweede snelste Belgische ooit, na Kim Gevaert. De verwachtingen zullen zondag dan ook hooggespannen zijn.

NOG MEER BELGISCHE TOPPERS

Ook op de 800 meter komen enkele sterke landgenoten in actie. Bij de vrouwen staat Renée Eykens aan de start. Internationale tegenstand om Eykens op weg te zetten naar een tijd onder 2:00.00 (haar PR) komt van Noelie Yarigo uit Benin (momenteel top- 8 in de wereld) en de Canadese Butterworth. Bij de mannen waagt Eliott Crestan zijn kans in een sterk bezette 800 meter met onder meer de Spanjaarden Saul Ordonez (brons op WK indoor en een PR van 1.43.65) en de Keniaan Collins Kipruto (winnaar World Athletics Indoor Tour en ongeslagen tijdens het winterseizoen).

Op de 1500 meter bij de vrouwen gaat Elise Vanderelst op zoek naar haar seizoensbeste en wie weet een nieuw Belgisch record? Vorig jaar kwam ze op de KBC Nacht maar een zuchtje te kort. Op de 400 meter horden maakt Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt haar opwachting en op de hoge horden zijn Anne Zagré en Michael Obasuyi de Belgische blikvangers.

Hoogspringtalent Claire Orcel blijkt net op tijd klaar te zijn voor een kort maar krachtig seizoen. Haar blessure behoort definitief tot de verleden tijd en ze wil dan ook graag haar talent tonen in Heusden-Zolder. Kan ze beter dan haar persoonlijk record van 1m94? De tegenstand is niet van de poes. De Australische Nicola McDermott voert de lijst aan met 1m96 dit jaar, op de voet gevolgd door de Zweedse Erika Kinsey. Belgische kampioene Merel Maes maakt eveneens haar opwachting.

SAMENVATTING OP SPORZA

Door de coronapandemie zal de meeting zondag achter gesloten deuren plaatsvinden. Om 23u10 is er een uitgebreide samenvatting van de KBC Nacht te bekijken op Sporza op Eén.

Deel dit bericht