2019: KBC Nacht verwelkomt Borlées, Sacoor en jonge Belgische EK-medaillewinnaars op jubileumeditie

kbc3
Zaterdag vindt in stadion De Veen in Heusden-Zolder de feestelijke 40ste editie van de KBC Nacht plaats. Gevestigde waarden uit de Belgische atletiek en aanstormend Belgisch talent meten zich met een sterk internationaal deelnemersveld. Meetingdirecteur Marc Corstjens blikt vooruit. Welke nummers staan op het programma en wie moeten we in het oog houden?

MANNEN:

 

200 meter:

Dit wordt het topnummer van de avond. Met Jonathan Sacoor en Jonathan en Dylan Borlée komen er drie Belgian Tornados aan de start. Als 400 meter-lopers kunnen zij ook op de 200 meter zeker hun mannetje staan. Voor Kobe Vleminckx is de halve baanronde wel zijn ‘core business’. Het grote publiek zal zaterdag kunnen kennismaken met dit 21-jarige sprinttalent uit de Kempen, die vorige week zilver veroverde op het EK U23 in het Zweedse Gävle. Topfavoriet in deze race is de Zuid-Afrikaanse recordhouder Clarence Munyai, die vorig jaar op z’n 20ste in Pretoria een fenomenale 19.69 liet noteren en woensdag op de Meeting International d’Athlétisme de la Province de Liège de 300 meter won met een beste wereldjaarprestatie (32.45).

 

400 meter:

Voor Alexander Doom was het EK in Gävle geen succes met een diskwalificatie nadat hij in de laatste rechte lijn met zijn voet de lijn raakte. Op de KBC Nacht zaterdag mag hij tonen wat hij in zijn mars heeft.

 

800 meter:

Taoufik Makhloufi heeft de KBC Nacht uitgekozen om zijn wederoptreden te maken. De Algerijn is de olympische kampioen op de 1500 meter van 2012 en dubbel zilverenmedaillewinnaar (800 meter en 1500 meter) van de Spelen van Rio in 2016. In een sterk internationaal deelnemersveld krijgt hij onder meer concurrentie van de sterke Kenianen Collins Kipruto en Alfred Kipketer. Van Belgische zijde is het vooral uitkijken naar de rentree van Eliott Crestan.

 

1500 meter:

Robin Hendrix is één van die vele jonge Belgen die zich de voorbije week in de kijker liep. Op de Universiade in Napels pakte hij brons op de 5000 meter. Op die afstand heeft hij, net als Isaac Kimeli, de WK-limiet al behaald. In Heusden kiezen zowel Hendrix als Kimeli voor de 1500 meter. De Marokkaan Abdelaati Iguider en de Spanjaard Adel Mechaal zullen onze landgenoten het vuur aan de schenen leggen.

 

5000 meter:

Een man om in het oog te houden in Stanley Waithaka. De nog maar 19-jarige Keniaan liep in november de snelste 10.000 meter van het jaar. Op de KBC Nacht wil hij vlammen op de 5000 meter. Naast Waithaka komen er nog een resem sterke Kenianen aan de start. Ook de Noren sturen een sterke delegatie met Sondre Moen en Henrik Ingebrigtsen. De Belgen aan de start zijn Soufiane Bouchikhi en Dorian Boulvin.

 

110 meter horden:

Ook hier weer een jonge Belg om naar uit te kijken. Michael Obasuyi, vorig jaar vierde op het WK U20 in het Finse Tampere, heeft 13.46 nodig voor een ticket voor het WK bij de grote mannen in Doha. Met een PR van 13.54 en met de grote progressiemarge die hij nog heeft, moet dit misschien wel mogelijk zijn zaterdag in Heusden?

 

400 meter horden:

Ook op de lage horden staat er Belgisch talent aan de start, al is de WK-limiet (49.30) voor Dylan Owusu (PR 50.81) en Romain Nicodème (51.27) wellicht te hoog gegrepen.

 

4×400 meter:

Veel rust wordt Jonathan en Dylan Borlée en Jonathan Sacoor niet gegund, want met Kevin erbij starten de Tornado’s op de 4×400 meter. Ze kunnen er zich meten met o.a. een Jamaïcaans en Frans team.

 

Verspringen:

Mathias Broothaerts zorgt voor de Belgische inbreng. De Fransman Yann Randrianasolo, die vorige maand een PR van 8m08 vestigde, start als favoriet.

 

Kogelstoten:

Met de Egyptenaar Mostafa Amr Hassan en de Luxemburger Bob Bertemes zakken twee kogelstoters die een worp van meer dan 21 meter in de armen hebben af naar Heusden. Wellicht zullen zij het uitvechten voor de overwinning.

 

VROUWEN:

 

200 meter:

Net als hun mannelijke collega’s van de Belgian Tornados kiezen ook enkele Belgian Cheetahs – Hanne Claes en Camille Laus – op de KBC Nacht voor de 200 meter. Manon Depuydt, zevende op de 200 meter op het EK U23 in Gävle, maakt ook haar opwachting.

 

400 meter:

Het EK U23 in Zweden was bijzonder succesvol voor de Belgen, met de gouden medaille van Paulien Couckuyt op de 400 meter horden als orgelpunt. Op de KBC Nacht komt ze in actie op de 400 meter vlak.

 

800 meter:

Renée Eykens gaat zaterdag op jacht naar een chrono onder de 2 minuten. Op die manier zou ze meteen ook de WK-limiet te pakken hebben, die 2:00.60 bedraagt. Met de Ugandese Halimah Nakaayi en de Keniaanse Emily Tuei staan er nog twee sterke sub-2-minuten-loopsters aan de start.

 

1500 meter:

Ook Elise Vanderelst is één van de Belgische sterren van Gävle, waar ze tweede werd op de 1500 meter. In Heusden gaat ze zaterdag op zoek naar de WK-limiet. 4:06.50 heeft ze nodig voor een ticket voor Doha.

 

5000 meter:

Internationale mix, voor een eindtijd in de buurt van 14 minuten en 50 seconden. Dit belooft een open race te worden.

 

100 meter horden:

Net als woensdag in Luik verheugen we ons op een duel tussen Anne Zagré en Eline Berings. Zagré won in Luik in 13.23 omdat ze naar eigen zeggen ‘enkele foutjes maakte in het begin van de race’, Berings liet 13.36 noteren bij haar terugkeer in competitie. Beide vrouwen willen zaterdag wellicht voor een iets scherpere tijd gaan.

 

400 meter horden:

Sara Slott Petersen is een klepper van formaat aan de start. De Deense is de Europese kampioene van Amsterdam 2016 en vice-olympische kampioene van Rio.

 

Hoogspringen:

Claire Orcel werd met een seizoensbeste van 1m89 vijfde op het EK U23 in Gävle. Op de KBC Nacht hoopt onze landgenote nog hoger te wippen. Wie weet kan ze haar PR van 1m91 aanscherpen? Voor Doha is 1m94 nodig.

 

Polsstokspringen:

Belgische toppers als Chloé Henry, Fanny Smets en Aurélie De Ryck komen in actie. De grote favoriete is de Oekraïense Maryna Kylypko, die een PR van 4m65 heeft.

Deel dit bericht