Vanderelst verpulvert 42 jaar oud BR, Bolingo knalt in gietende regen naar BR

ELISE
Vooraf werd er gemikt op één Belgisch record tijdens de 42ste editie van de KBC Nacht in Heusden-Zolder. Een dolle atletiekavond later sneuvelden twee BR's met het verhoopte record bij Elise Vanderelst én een verbetering van het BR op de baanronde door Cynthia Bolingo.

De atletiekfans op de 42ste KBC Nacht in Heusden-Zolder werden op hun wenken bediend in het Atletiekstadion De Veen. Elise Vanderelst knalde op de 1000m naar een stevige verbetering van het 42 jaar oude Belgisch record op die afstand. Met een chrono van 2’35.98 dook de Europese indoorkampioene op de 1500m een kleine seconde onder het record van Anne-Marie Van Nuffel, die er als de kippen bij was om Vanderelst te feliciteren met haar record. Voor de atlete is het haar derde nationaal record in 2021, aangezien ze eerder al zowel het BR op de 1500m indoor, als outdoor op haar naam schreef.

Vanderelst kon tijden haar recordrace een beroep doen op sterke internationale concurrentie. De Keniaanse Mary Moraa bewees dat haar Keniaanse titel op de 800m géén toeval was door naar een beste wereldjaarprestatie van 2’34.71 te knallen. ‘Ik ben héél tevreden voor Elise. Ergens vreesde ik dat dit record zou meegaan tot in mijn graf, want er hebben er al veel hun tanden op stuk gebeten. Vandaag was een ideale wedstrijd voor haar en dankzij haar eindschot en uithouding van die 1500m zag ik het helemaal goed komen. Ze verdient dit zo hard en het is een bijzonder mooie vertrouwensboost met het oog op Tokio. Ik zal alvast voor haar supporteren vanuit mijn zetel, maar eerst ga ik een glas drinken op het record’, aldus voormalig recordhoudster Van Nuffel.

De dames op de 400m bij de vrouwen werden tijdens hun race getrakteerd op een stevige plensbui. Het hield Cynthia Bolingo niet tegen om als een bezetene uit haar startblokken te schieten. Bolingo leek van de regen geen last te hebben en dook de laatste rechte lijn als leidster in. De Belgische recordhoudster kon haar ogen niet geloven toen de klok op 50″72 sprong. Bolingo verbeterde namelijk zo haar eigen BR met drie honderdsten.
‘Met dat record was ik helemaal niet bezig. Ik wilde gewoon mijn eigen koers goed afwerken en toen ik de slechte omstandigheden zag, dacht ik al helemaal niet meer aan de chrono. Hier mag ik héél tevreden mee zijn. Ik had al een tijdje geen 400 meter afgewerkt en wist niet goed of ik het ritme nog in me zou hebben, maar dat blijkt duidelijk het geval. Dit is geweldig voor de moraal. Ik heb al een paar keer de vraag gekregen of ik niet te vroeg in vorm ben, maar het begint er steeds meer op te lijken van niet. Het is nog altijd wel een klein maandje tot Tokio waarin er veel kan mislopen, maar ik geniet van de vorm die ik nu heb. Maandag loop ik nog een laatste wedstrijd in Nancy en daarna is het nog een beetje bijtrainen en uitrusten’, aldus de dolgelukkige atlete die dankzij haar 50.72 ook de Trofee Paul Eerdekens in ontvangst mocht nemen als beste Belgische performer van de avond.

Deel dit bericht