42ste KBC Nacht levert topatletiek van de bovenste plank op

Tuwei
De 42ste editie van de KBC Nacht in Heusden-Zolder werd er eentje om in te kaderen. Naast de Belgische records van Elise Vanderelst en Cynthia werd het een atletiekavond om duimen en vingers bij af te likken. De met momenten hevige regenval bleek uiteindelijk geen spelbreker.

De 42ste KBC Nacht zal de geschiedenis ingaan als een absolute topeditie. Op de 800m bij de mannen knalde Cornelius Tuwei naar een bijzonder scherpte 1’43.76, goed voor de derde snelste dubbele baanronde van 2021. In het zog van de Keniaan was Aurèle Vandeputte goed voor 1’45.65, waarmee hij stijgt naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden in eigen land. Ook belofte Pieter Sisk kwam sterk voor de dag met een stevig PR van 1’46.81. Bij de vrouwen was de Duitse Christina Hering aan het feest. Hering was ruimschoots de beste met een chrono van 1’59.95. 

Ook de 1500m leverde spektakel op. De Keniaan Abel Kipsang vocht een verbeten duel uit met de Australiër Matthew Ramsden. Kipsang trok na een pittig sprintje aan het langste eind met 3’33.96. Jochem Vermeulen kon in de slipstream van het duo naar een knap PR lopen. Met 3’35.21 schuift de atleet op naar de vijfde plaats op de ranglijst aller tijden. Rani Rosius moest op de 100m haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Kiara Parker. Parker snelde naar 11.22. De Limburgse deed het niet onaardig met een tweede plaats in 11.44 voor eigen volk. Bij de mannen schonk onze noorderbuur Churandy Martina zichzelf een mooi verjaardagscadeau. Op z’n 37ste verjaardag klokte hij af na 10.37. 
Het polsstokspringen bij de mannen werd in laatste instantie toegevoegd aan het programma. Nederlands recordhouder Menno Vloon maakte van de gelegenheid gebruik om over 5m75 te wippen. Ben Broeders, de beste Belg aller tijden, moest vrede nemen met een 5m65. De hoge horden werden geteisterd door de regen. De Amerikaanse Payton Chadwick bleef Nadine Visser en Anne Zagré voor. Chadwick klokte af na 12.93. Op de 110m horden bij de mannen maakte Michael Obasuyi het zegegebaar. De regenpauze voorafgaand aan die race maakte een snelle chrono onmogelijk. Ondanks een foutje op de voorlaatste horde stopte de chrono na 13.82. 
Op de lage horden werd het uitkijken naar Paulien Couckuyt, die sinds begin juni het BR op de 400m met hindernissen deelt met Ann Mercken. Couckuyt sukkelde de afgelopen weken met de rug en kende daardoor geen al te beste dag. De Europese beloftekampioene werd derde. De zege ging net zoals woensdag in Luik naar de Zurian Hechavarria. De Cubaanse bleef maar net boven haar PR met 55.33. Op de afsluitende 5.000m was de Ethiopiër Gemechu Dida heer en meester. Ondanks de felle regenval zette hij met 13’14.39 een PR neer.

Deel dit bericht