Vijf disciplines om naar uit te kijken op de 42ste KBC Nacht

raniJKBC
Morgen, zaterdag 3 juli, vindt in Heusden-Zolder de 42ste KBC Nacht plaats. Voor heel wat Belgische atleten wordt het één van de laatste kansen om de benen te testen met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. Het wordt zonder meer een boeiende Nacht, waar het vooral uitkijken wordt naar deze vijf disciplines.

Horden: Generale repetitie voor Obasuyi, Couckuyt op recordjacht 

De wedstrijden op de lage en hoge horden beloven spektakel op te leveren. Anne Zagré is sinds enkele dagen zeker van haar ticket naar Tokio op de 100m horden én mag zich in Heusden-Zolder meten met Nederlands recordhoudster Nadine Visser die de afgelopen weken aan de kant stond met een lichte hamstringblessure. Op de hoge horden bij de mannen is Michael Obasuyi de blikvanger. Obasuyi kwalificeerde zich afgelopen zondag op het BK in Brussel voor de Olympische Spelen. Komende maandag trekt de 21-jarige hordeloper naar het EK voor beloften. 
Michael Obasuyi: ‘De ontlading na mijn olympische limiet was groot. Ik heb toch een dag of drie niet kunnen slapen, maar nu is het opnieuw focussen, want maandag vertrek ik al met het Belgische team naar Tallinn voor het EK beloften. Op dat EK wil ik meestrijden voor de medailles. De KBC Nacht is dus een generale repetitie met het oog op dat EK. De vorige jaren kwam ik telkens sterk voor de dag in Heusden-Zolder en die lijn wil ik zeker doortrekken.’

Paulien Couckuyt was vorig jaar al aan het feest op de 400m horden bij de vrouwen in Heusden-Zolder. Morgen zal de hordeloopster maar wat graag opnieuw het zegegebaar maken. De Europese beloftekampioene evenaarde begin juni het BR van Ann Mercken (54.95). In het gezelschap van landgenote Hanne Claes en de Cubaanse Zurian Hechevarria kan het ongetwijfeld snel gaan. 

1000m vrouwen: Veegt Vanderelst 42-jarig record van de tabellen?

De 1000m bij de vrouwen is een wedstrijd in functie van onze Europese kampioene in zaal op de 1500m: Elise Vanderelst. De snelste Belgische vrouw ooit op de 1500m indoor én outdoor opent de jacht op een bijzonder record. Anne-Marie Van Nuffel liep 42 jaar geleden 2’36.76 in Berlijn. In de 42ste editie van de KBC Nacht hoopt Vanderelst dat record met succes aan te vallen. Haar persoonlijk record bedraagt 2’37.86, waardoor het ongetwijfeld twee en een halve ronde vol spanning wordt in het Atletiekstadion De Veen.
 
‘Ik hoop dat ik morgen een fles mag kraken op het record van Elise. Ze verkeert duidelijk in goede vorm en is dé persoon om mijn record van de tabellen te vegen. Dan kan ik eindelijk afstand doen van dat record (lacht)’, aldus Van Nuffel.

Naast de aanval op het Belgisch record wordt de 1000m ook een interessante race op internationaal vlak. De Keniaanse 800m-kampioene Mary Moraa neemt het op tegen de Russische kampioene Aleksandra Gulyayeva. Dat duo heeft de beste wereldjaarprestatie van de Australische Linden Hall (2’35.90) in het vizier.

1500m mannen: Welke Belg beschikt over snelste benen?
Nooit eerder was het niveau op de 1500m bij de mannen in België zo hoogstaand. Zelfs in afwezigheid van Belgisch recordhouder Ismael Debjani belooft het een race te worden om duimen en vingers bij af te likken. Peter Callahan is de tweede Belgische performer van dit moment na Debjani en gaat de strijd aan met youngsters Jochem Vermeulen en Thomas Vanoppen. Dat trio gaat in het gezelschap van de ervaren Australiërs Ryan Gregson en Matthew Ramsden op zoek naar een chrono in de buurt van 3’35. 


100m vrouwen: Rosius met de steun van het thuispubliek 
Rani Rosius is de plaatselijke vedette in Heusden-Zolder. De derde snelste landgenote aller tijden op de 100m wil met de steun van het thuispubliek haar persoonlijk record aanvallen. Rosius heeft 11.33 achter haar naam staan. Wil de Limburgse een plaatsje opschuiven op die ranking aller tijden, dan moet ze onder 11.28 duiken.

400m vrouwen: Bolingo wil bevestigen
Cynthia Bolingo heeft goede herinneringen aan de KBC Nacht. Vorig jaar verbeterde de 28-jarige Belgian Cheetah het Belgisch record op de 300m. Eerder deze atletiekzomer verpulverde Bolingo het BR op 400m. Op die baanronde wil de snelste Belgische sprintster van het moment maar wat graag onder het meetingrecord van Aminatou Seyni (51.17) duiken. Polina Miller moet Bolingo naar dat record stuwen. Miller, die onder een neutrale vlag uitkomt, is de regerende Europese juniorenkampioene en vijfde Europese performer van het moment.

Deel dit bericht